Begeleiding voor medewerkers die complexe rouw ervaren    

Je eigen kracht is je veerkracht

20.06.2024

Complexe rouw

Mrs Tears Complexe rouw.pngVerlies bestaat omdat er liefde was en soms is de liefde zo groot dat het verlies daarvan onoverkomelijk lijkt te zijn. Het voelt dan alsof diegene niet verder kan met zijn of haar leven en ze nooit meer zullen stoppen met huilen.

Wat er dan vaak gebeurt, is dat ze vanuit deze gedachte de brok in hun keel wegslikken en het gevecht aangaan tegen de tranen. Dat lukt dan tot op zekere hoogte, want met deze overlevingsstrategie kunnen ze zichzelf staande houden. Zeker als ze daarnaast ook actief bezig gaan met het vinden van een nieuwe invulling van hun leven.

Maar wat als dat hen niet lukt en ze maanden na het overlijden van hun dierbare nog nergens zin in hebben en het liefste de hele dag op bed liggen met de dekens zo ver mogelijk over hun hoofd? Dan komen ze er zelf eigenlijk niet uit en is er hulp nodig.

Als er een half jaar na het overlijden nog geen beweging is, dan is de rouw ongetwijfeld complex. Daar kun je vanuit gaan, of je nu wel of niet weet waar het door komt. Ik onderscheid 3 verschillende aanleidingen die het rouwproces complex maken:

♥ 𝘏𝘦𝘧𝘵𝘪𝘨 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘭𝘪𝘫𝘥𝘦𝘯
Als de dierbare op een niet-natuurlijke manier is overleden, met een gewelddadige doodsoorzaak of heel plotseling, dan vergroot dat de kans op complexe rouw. Een lang chronisch ziekbed en de manier waarop ze van huis uit geleerd hebben om met de dood om te gaan, kunnen de rouw ook complexer maken.

♥ 𝘚𝘵𝘢𝘱𝘦𝘭𝘷𝘦𝘳𝘭𝘪𝘦𝘴
Rouw op rouw op rouw: iemand heeft meerdere verliezen meegemaakt zoals het overlijden van nog andere dierbaren, een echtscheiding, verlies van werk en/of gezondheid.

♥ 𝘚𝘤𝘩𝘢𝘥𝘶𝘸𝘷𝘦𝘳𝘥𝘳𝘪𝘦𝘵
Er zijn ervaringen in het leven geweest waarvan ze het verdriet nog altijd als een schaduw met zich meedragen. Denk hierbij aan een verlies van lang geleden wat nu ‘voorbij is’ maar eigenlijk nooit voorbij is gegaan. Of ervaringen waar nooit over gesproken is zoals een abortus, een onvervulde wens, of een uithuwelijking.

Heb jij een medewerker in je team voor wie de rouw complex is? Je kunt op verschillende manieren contact met me opnemen, kijk voor alle mogelijkheden op de pagina Mrs. Tears | contact

Mrs Tears - 12:53:08 @ mijn visie